Książki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Help Desk
Autor Wiadomość
Fidel-F2 


Posty: 10264
Wysłany: 2019-12-21, 15:03   

Thx
_________________
zamaszyście i zajadle wszystkie szkaradne gryzmoły

Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Stary Ork napisał/a:
Jeśli Ziemkiewicz jest normą to trzeba spieprzać na margines
 
 
Fidel-F2 


Posty: 10264
Wysłany: 2020-05-02, 12:39   

Czześć

Mam problem z wyświetlaniem gierki. Na wyświetlaczu pojawia się ok 80% ekranu gry, brakuje paska z prawej i z dołu. Jednocześnie jeśli idzie o współrzędne, komputer traktuje ekran jak 100%. Skutek jest taki, że naprowadzanie kursora myszą jest tak jakby przesunięte. Nie w tym miejscu gdzie wyświetla się ikona lecz w tym gdzie byłaby gdyby na wyświetlaczu pojawiło się 100% ekranu gry. Zmiany rozdzielczości ekranu nic nie dają bo gra odpalając się przestawia się na własne parametry. Gra kupiona na gog-u - Emperor.

Jakieś pomysły jak to naprostować?
_________________
zamaszyście i zajadle wszystkie szkaradne gryzmoły

Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Stary Ork napisał/a:
Jeśli Ziemkiewicz jest normą to trzeba spieprzać na margines
 
 
Rashmika 


Posty: 655
Wysłany: 2020-05-02, 13:01   

To ustaw rozdziałkę w grze w opcjach grafiki po odpaleniu gry. Jak się nie da, to wejdź w ustawienia twojej karty grafiki (intel? amd? nvidia?) i tam poszukaj opcji skalowania/dopasowania ekranu.
_________________
Odblurbiacz
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 6313
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2020-05-02, 13:21   

Fidel-F2 napisał/a:
Czześć

Mam problem z wyświetlaniem gierki. Na wyświetlaczu pojawia się ok 80% ekranu gry, brakuje paska z prawej i z dołu. Jednocześnie jeśli idzie o współrzędne, komputer traktuje ekran jak 100%. Gra kupiona na gog-u - Emperor.

Jakieś pomysły jak to naprostować?

Znalazłem takie rozwiązanie, nie wiem co jest warte
https://www.gog.com/forum...use_map_shifted

Cytat:
UPDATE: SOLVED!!
Apparently GOG Galaxy has some problems.
Instead I used the GOG Downloader (first I completely uninstalled the game using Galaxy) to install the game.

After that I did what another forum post suggested:
Go to where your game is installed (without GOG Galaxy ofc), right klick the exe.file. > Properties > Compatibility tabb.
At the very bottom klick change DPI settings
Then check "Override high DPI scaling behavior.", and set Scaling performed by: Application.

This might look different to use if you are using a different version of Windows (I used Windows10)

Unfortunately I cannot link to that post, but it is called: Mouse Cursor off

After this GOG Galaxies recognizes that you have installed the game but this is ok, BUT you must always launch the game from the Desktop shortcut, or by directly starting the .exe file in the game folder.
edit end.
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Fidel-F2 


Posty: 10264
Wysłany: 2020-05-02, 14:07   

Dzięki, zadziałało.

Niczego nie przeinstalowywałem, po prostu poszedłem tam gdzie kazali i zrobiłem set Scaling performed by: Application.
_________________
zamaszyście i zajadle wszystkie szkaradne gryzmoły

Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Stary Ork napisał/a:
Jeśli Ziemkiewicz jest normą to trzeba spieprzać na margines
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 13596
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2020-05-25, 07:47   

Z tej strony -> https://www.blizzard.com/...latform=windows
ściągnąłem "Diablo 2" (installer pl), ale nie było tam wymagane podanie CD-keya, ani nic. Plik ma 1,53 GB. Gdy klikam na ikonkę Installer pojawia się Menu, a w nim: "Graj w Diablo", "Pokaż instrukcję", "Obsługa klient", "Zakończ", "Odinstaluj". Kiedy klikam na "Graj w Diablo" nic się nie dzieje... Co z tym fantem począć?

Na dysku C mam wersję Diablo 2 zainstalowaną jeszcze pod Vistę, tyle że później zmieniłem system operacyjny na Windows 7 i gra (bez płyty) nie da się w ogóle uruchomić. Laser w czytniku płyt jest tak zajechany, że nic się z nim nie da zrobić, dlatego podjąłem próbę ściągnięcia gry ze strony Blizzarda.
_________________
Buk, Horror, Dziczyzna
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 6313
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2020-05-25, 07:56   

Popiersie zawsze takie gry uruchamiaj w trybie zgodności z Win XP
Po drugie - ściągnąłeś wszystkie aktualizacje?
Po trzecie internety proponują by dodać " -w" na końcu treści w polu Element docelowy.
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 13596
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2020-05-25, 08:19   

Próbowałem trybów zgodności - nic z tego.
Aktualizacje chyba są.
Może być że to przez brak tego "-w" komputer "nie widzi" gry? ;)
_________________
Buk, Horror, Dziczyzna
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 6313
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2020-05-25, 08:56   

Nie wiem ale jeżeli nic się nie dzieje to może wyłącz jeszcze antywirusa na 5 minut i wtedy włącz grę
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 13596
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2020-05-25, 09:10   

Ta kwestia została już rozwiązana, lecz pojawił się nowy problem - trzeba wpisać 26 znakowy klucz dysku CD-ROM, ale mam tylko z pudełka oryginalnej gry tyle że ma on 16 znaków... I dupa blada :(

EDIT.
Okazuje się, że najpierw trzeba było wpisać kod z pudełka gry, zanim rozpoczęto ściąganie gry - dobrze wiedzieć... po fakcie ;) Choć oczywiście czy wszystko będzie OK, to wyjdzie dopiero po ściągnięciu --_-
_________________
Buk, Horror, Dziczyzna
 
 
Trojan 


Posty: 6680
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2021-01-25, 18:02   

chciałem wysłać jpk przez stronę ale coś się ebało.
wysłałem o 17:25 krótkiego maila z wyrzutem - wtf (z błędem)

i obszedłem problem innymi drzwiami
ale 17:50 dostałem odpowiedź (wow)

Cytat:
Dzień dobry,

W odpowiedzi na zgłoszenie informujemy, że podpisać należy tylko plik inicjujący czyli plik initupload, co oznacza, żeby nie podpisywać pliku JPKxxxx.xml (prosimy zweryfikować czy nie jest podpisywany plik JPKxxxx.xml).

Dodatkowo, należy zwrócić uwagę na konfigurację dostarczonego oprogramowania w celu składania podpisu w formacie XAdES-BES w trybie ENVELOPED (opakowany/otoczony) lub ENVELOPING (opakowujący/otaczający), w aplikacji podpisującej powinna być wybrana opcja "Podpis otaczany" (nazwa opcji może być inna, zależy to od dostawcy podpisu kwalifikowanego). Załączony plik metadanych powinien być podpisany w formacie XAdES w trybie ENVELOPED (opakowany/otoczony) lub ENVELOPING (opakowujący/otaczający). Prosimy o sprawdzenie w ustawieniach programu podpisującego możliwości wybrania tych opcji.

Usługa JPK nie obsługuje podpisu w trybie DETACHED (odłączonym), czyli podpisywany plik XML nie jest zawarty w wysyłanym pliku XADES.
Prosimy o zapoznanie się z podręcznikiem użytkownika aplikacji Klient JPK_WEB dostępnym na stronie: https://www.podatki.gov.p...ent-jpk_web.pdf oraz ze Specyfikacją interfejsów usług Jednolitego Pliku Kontrolnego dostępnej na stronie:
https://www.podatki.gov.p...-wersja-3-2.pdf .



Być może pomocne w rozwiązaniu zgłoszonego problemu będą informacje dot. Oprogramowania do podpisu kwalifikowanego - ustawienia pomocne dla Klienta JPK WEB


ogólnie rozumiem wtf, ale serio ?:) to jest odpowiedź do księgowej ?:) to jest w ogóle apka dla księgowości ?
po raz kolejny powtarzam -każda apka/progs rządowy dla przedsiębiorców (i nie tylko) ma "swoje unikalne" zasady, ustawienia, wymagania...
 
 
toto 
Baldrick


Posty: 7609
Skąd: Magic Kingdom
Wysłany: 2021-01-25, 20:43   

Nie martw się, osoba pisząca tę odpowiedź też prawdopodobnie tego nie rozumie. Najpewniej ktoś techniczny coś napisał, a ta spróbowała to napisać bardziej przystępnie. I wyszło jak wyszło.

Choć muszę przyznać, że czas odpowiedzi imponujący. I mówię to bez złośliwości.
_________________
Naprawdę, nie należy ufać apostołom prawdy. Naprawdę kłamcę zdradza podkreślanie prawdy, jak tchórza zdradza podkreślanie waleczności. Naprawdę wszelkie podkreślanie jest formą skrywania albo oszustwa. Formą narcyzmu. Formą kiczu.
"Oszust", Javier Cercas
 
 
Trojan 


Posty: 6680
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2021-01-25, 21:14   

toto napisał/a:


Choć muszę przyznać, że czas odpowiedzi imponujący. I mówię to bez złośliwości.


oczywiście
nawet odpowiedziałem na tego maila w którym podziękowałem za szybką odpowiedź (po prawdzie wysłałem pierwszego maila na odwal, i w ogóle nie oczekiwałem że dostanę jakąś odpowiedź)
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 13596
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2021-02-11, 01:00   

Problem: karta sieciowa "połączenie lokalne" nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP. Internet kaput.
Sprzęt: HP Pavillion 6700.
_________________
Buk, Horror, Dziczyzna
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 6313
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2021-02-11, 07:21   

Internety prawią:
Cytat:
W celu rozwiązania problemu:

Przejdź do ustawień > Śieć I internet > Resetowanie sieci > Zresetuj teraz i zrestartuj komputer.

Jeżeli problem nadal występuje, spróbuj naprawić go wykorzystując kroki podane w tym artykule.

Jeżeli to nie rozwiąże problemu wykorzystaj sposób opisany poniżej:

1. Otwórz wiersz polecenia z uprawnieniami administratora i wpisz poniższe komendy:
2. Wpisz ipconfig /all > naciśnij Enter

a. Jeżeli urządzenie jest przypisane do adresu IP 169.xxx.xxx.xxx range. Przejdź do kroku 3.
b. Jeżeli nie przeprowadź normalną naprawę połączeń sieciowych w systemie Windows 10.
3. Wpisz ipconfig /release > Naciśnij Enter
4. Wpisz ipconfig /renew > Naciśnij Enter

Jeżeli problem nadal istnieje, utwórz nowy wątek na forum i zamieść tam następujące informacje:

Jakie było ostatnio zainstalowane uaktualnienie. Podając numer uaktualnienia i opis oraz datę zainstalowania.

1. W polu wyszukiwania wpisz Programu i funkcje. Programy i funkcje > Wyświetl zainstalowane aktualizacje.
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 13596
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2021-02-13, 08:46   

Dziękujemy Towarzyszu ;)

Problem znajdował się w tym, że automatycznie ściągała się stara aktualizacja do karty sieciowej która nie działała :-o
Nowej system nie chciał brać ;)
_________________
Buk, Horror, Dziczyzna
 
 
Trojan 


Posty: 6680
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2021-02-18, 23:15   

hmm
jest tu ktoś w miarę kumaty w WordPressie ?

coś zebałem i strona mi się wyłożyła
 
 
toto 
Baldrick


Posty: 7609
Skąd: Magic Kingdom
Wysłany: 2021-02-19, 10:29   

PHP? Nie dotykam nawet kijem.
_________________
Naprawdę, nie należy ufać apostołom prawdy. Naprawdę kłamcę zdradza podkreślanie prawdy, jak tchórza zdradza podkreślanie waleczności. Naprawdę wszelkie podkreślanie jest formą skrywania albo oszustwa. Formą narcyzmu. Formą kiczu.
"Oszust", Javier Cercas
 
 
Trojan 


Posty: 6680
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2021-02-22, 14:54   

dałem radę :)
udało się odratować stronę z backupu - prawie samodzielnie (z drobną instr. adm)
 
 
toto 
Baldrick


Posty: 7609
Skąd: Magic Kingdom
Wysłany: 2021-02-22, 15:28   

I już masz doświadczenie, trochę szczęścia i będziesz zarabiał 10 k/miesiąc. 8)
_________________
Naprawdę, nie należy ufać apostołom prawdy. Naprawdę kłamcę zdradza podkreślanie prawdy, jak tchórza zdradza podkreślanie waleczności. Naprawdę wszelkie podkreślanie jest formą skrywania albo oszustwa. Formą narcyzmu. Formą kiczu.
"Oszust", Javier Cercas
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Fantasta.pl


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant ]

Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 13